2009. március 30., hétfő

Mogyóróvajas keksz sós mogyorós karamellával - segítőkész embereknek

Ezt a dekadens süteményt már régóta nézegettem David Lebovitz nagyszerű blogján, és Nemisbéka felkérése után adta magát az ötlet, hogy elkészítsem a Segítsüti árverésre.Kikiáltási ára 1000 forint, a kommentekben lehet egy friss adagra licitálni április 2-án éjfélig. Kérlek segíts, hogy a közelgő anyák napja alkalmából segíthessünk az anyaotthonnak."

Hozzávalók (kb 50 db-hoz):
A keksz tésztájához:
115 g vaj
120 g barnacukor
100 g cukor
egy tojás
egy tk vaníliaesszencia
200 mogyoróvaj
250 g liszt
1/2 tk szódabikarbóna
1/4 tk só

A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összeállítottam. Kb. diónyi darabkákat lapos korongokká formáztam, majd a hüvelykujjammal mélyedés nyomtam mindegyik közepébe.
180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sültek a kekszecskék.

Közben elkészítettem a sós mogyorós karamellt:
Hozzávalók:
250 ml tejszín
125 ml víz
200 g cukor
egy ek. kukoricaszirup (ez az állagát lágyítja, ízben nem ad hozzá)
1/8 tk. só
100 g (géppel) aprított sós földimogyoró

Egy pohárban felforrósítottam a tejszínt. A vizet felfőztem a cukorral, kukoricasziruppal és a sóval, majd karamellizáltam. Levettem a tűzről és hozzákevertem a tejszínt. (Itt nem árt az óvatosság és egy magas falú edényt használni, ha nem akarunk égési sérüléseket!).
Mikor kissé kihűlt, hozzáadtam a mogyorót, és egy-egy bő teáskanálnyit a kekszek mélyedéseibe öntöttem. A karamell fele ennyi hozzávalót használva megmarad, így, mint a legfinomabb üvegbe zárt kedélyjavítóra, még napokig rá lehet járni. Decensebbnek pedig vanília vagy csokifagyira önthetik.

De a történet itt még nem ér véget. Kb. 75 g étcsokoládét olvasztottam meg gőz fölött, amivel egyik szomszédos barátném kilencéves Fanni lánya ilyen szépen megcirmozta a kekszeket. Nélküle ez a poszt nem jöhetett volna létre. Köszönöm!

2009. március 28., szombat

Kókuszos keksz málnadzsemmel

Tegnap szembejött velem a tavasz. Teljesen mindegy mit mondanak az időjósok, én érzem a csontjaimban.
És máshol is...de ezt nem részletezném. Ennek okozója pedig az új biciklim. Merthogy az a korszakalkotó ötletem támadt, hogy hétfőtől bicajjal járok dolgozni, amikor csak az időjárás engedi.
Hogy ne kerüljek az "önkéntes vesedonor" kategóriába, vettem ám egy szép bordó sisakot és egy rendkívül előnyös rikizöld fényvisszaverő mellényt (amiből az autóban is kell tartani). Szóval, ha valaki Mátyásföld és az Uzsoki kórház közötti útvonalon meglát, kérem tartsa vissza a röhögését arra a pár pillanatra, míg elhaladok mellette.
Ma főpróbát tartottam, kb. 30 perc alatt be tudok érni, kocsival ez a táv 25-40 perc forgalomtól függően. Ezen kívül így legalább heti négyszer sportolok egy órát, nem szennyezem a környezetem és kávé nélkül is lesz 110-es vérnyomásom. Kell ennél több?

Kell. Pl. egy finom keksz a délutáni teához.
Hozzávalók:
250 g szobahőmérsékletű vaj
140 g cukor
egy tojás
egy tk vaníliakivonat
300 g liszt
100 kókuszreszelék
málnalekvár (a hűtőben lévő elfekvő lekvárkészletek elhasználásához remek ez a keksz)
kókuszreszlék a díszitéshez

A lekvár kivételével összedolgoztam a hozzávalókat és tettem bele egy csipet sót is megszokásból. Két hosszúkás kn 5 cm átmérőjű rúddá formáztam folpackba csavartam és a hűtőbe tettem. (Elmentem bicajozni. Ezt a lépést ki lehet hagyni, a keksz ízén nem változtat.)

A sütőt bemelegítettem 190 fokra. A tésztarudakból fél centi vastag kekszeket szeltem le, amit kb 15 perc alatt világos aranysárgára sütöttem.
Két korongot málnalekvárral összetapasztottam (volt még a tavalyi főzetemből, és pár kanál IKEAS vörösáfonyalekit is találtam, amivel szintén remek lett), összenyomtam, hogy az oldalán kicsit kicsorogjon és így meghempergettem a maradék kókuszreszelékben.

Eredmény: Igazi roppanós vajas keksz. Nagyon jól passzol a gyümölcsteákhoz!

2009. március 18., szerda

Fahéjas-almás párolt vöröskáposzta libacombbal - Slow food deluxe

Merthogy ilyen is van nálunk, nem is ritkán. A képen ugyan a főszereplő a háttérbe szorult, de ez ne tévesszen meg senkit. Egyszer kell kipróbálni, és utána az ember azon kapja magát, hogy havi szinten molyol a libacomok tisztításával. Örök hála Sajtkukac Nikinek a receptért!
Egy kicsit testreszabtam (bocsi Gordon), és azért vésem ide, hogy jövő télen is legyen mivel dőzsölni.


Hozzávalók a káposztához:

egy kp fej lilakáposzta kb 0,5-egy centis csíkokra vágva

150 g vaj

100 g cukor

1,5 dl almaecet

egy tk fahéj

egy tk szegfűszeg teatojásba zárva

2-3 alma meghámozva, felkockázva


A vajat megolvasztom egy vastag aljú lábasban, rászórom a cukrot és a fűszereket. Rádobom a lilakáposztát, összekeverem, majd aláöntöm az ecetet. Fedő alatt 30 percig párolom. Ekkor hozzáadom az almát és még 20 percig párolom (fedő nélül), amíg az alma is puhácska lesz és a leve is besűrösödik.A teatojást eltávolítom, és langyosan tálalom.


A libacombnál a bevett módszerem az, hogy előző este (de akár 2 nappal a nagy attrakció előtt) megtisztítom a combokat (fejenként egyet), beírdalom és jól besózom. Beteszem a hűtőbe.Másnap alaposan leöblítem a sót, beteszem a combokat egy sütőzacskóba, aláteszek 2-3 fej karikára vágott hagymát, 8-10 egész fokhagymát, egy babérlevlete, rozmaringágacskát, kakukkfüvet, borsszemeket. Lezárom a sütőzacskót és 3 órán keresztül sütöm 150 fokon a combokat.Kibontom a zacskót, majd 200 fokon ropogósra pirítom a combokat.Ezzel a módszerrel a combok kívül mindig ropogósak, belül pedig omlósak lesznek.

Fast food

Kezdem úgy érezni, hogy sose fogom utolérni magam. De mint tudjuk: a remény hal meg utoljára. Főzés terén még mindig az egyszerűséget és a gyorsaságot preferálom, így nagyon megörültem Gabojsza ihletadó minipitéinek.
A recept abszolút rugalmasan alakítható, bátran lehet vele kísérletezni!

Hozzávalók:
Leveles tészta a hűtőpultból
kb 10-15 dkg márványsajt
pár kanál tejszín
spenótlevelek kb 4 marék
néhány paradicsom, vagy koktélparadicsom

Míg a sütő bemelegedett, átmostam és leszáraztam a spenótot. A piteformát kivajaztam, a tésztát belesimítottam. A spenótleveleket én kicsit megfonnyasztottam (azaz egy pici lábasban pároltam 2 percig, amíg össze nem estek) , úgy tettem lecsepegtetve a tésztára. Rámorzsoltam a kéksajtot, néhány kanál tejszínnel megöntöztem (ez egyébként akár el is hagyható), és rákarikáztam a paradicsomot. A sütőt úgy állítottam be, hogy csak alulról süssön, így sütöttem 200 fokon kb 20 percig a pitét.
Gabojsza, ez tényleg isteni!

2009. március 8., vasárnap

Pirított csicseriborsó-az egészséges rágcsa

Az elmúlt évben teljesen beleszerettem a csicseriborsóba. Készítettem belőle kencét, salátát, fasírtot (ez mondjuk szétesett, de majd újra próbálkozom) és legutóbb ezt a sós rágcsát.
A receptet 3 mondatban össze lehet foglalni:

1. Áztasd be a csicseriborsót egy éjszakára, majd sós vízben főzd puhára.
2. Csepegtesd le, adj hozzá egy ek olajat és a kedvenc fűszered (én most füstölt paprikát használtam kis fokhagyma-granulátummal, de mehet bele garam masala is vagy bármi más)
3. 180 fokos sütőben, időnként átkeverve süsd ropogósra (vagy kevésbé ropogósra, ha úgy szereted) 35-40 perc alatt. Sózd meg ízlés szerint.

Ajánlom baráti beszélgetésekhez, filmnézéshez vagy csak úgy.
Vigyázat!
Addiktív!

Fekete-erdő torta Pierre Hermé értelmezésében

Ez pedig az én tortám volt, merthogy egy napon (márc. 6-án) van a szülinapunk a Kapitánnyal.
A receptet már nyáron kinéztem erre az alkalomra, amikor megvettem PH csokis könyvét. Azt hiszem elég annyit mondani, hogy ezentúl csakis így készítek fekete-erdő tortát, avagy a név ezúttal is garancia! (Olyannyira, hogy újra beleszerettem ebbe a könyvbe, és várhatóak további csokicsodák a jövőben is belőle, itt.)
Az UHT tejszínes kudarcaim után ugyan kicsit tartottam tőle, hogy fog egy liter tejszín a lábán megállni mindenféle fixáló nélkül, de aggodalmam feleslegesnek bizonyult. A Cserpes tejszín ezúttal sem hagyott cserben, a maradék 3 szelet 24 óra múlva is ugyanolyan szépen állt a hűtőben, mint szeleteléskor.
A torta elkészítése talán nem a legegyszerűbb, kissé alapanyagigényes is, de garantáltan megéri a fáradozást! Az arányai tökéletesek, egyáltalán nem túl édes... sőt, becsapósan könnyű édesség!
Legközelebb csak két lapba fogom vágni a tésztát, felesleges 3-mal bajlódni, valamint a mi tyukodi meggyfáinkon termett ízes, friss meggyből készíteném a nyár elején és tennék egy sor meggyet a csokis krém alá is.

A receptet abban a sorrendben írom le, ahogy érdemes készíteni. Egy délelőtt alatt is elkészíthető, de érdemes előző este elkészíteni legalább a meggyet.

A meggyhez:
egy pohár száraz vörösbor (portói)
2 ek frissen csavart narancslé
4 darab feketebors összetörve
egy kis darab fahéjrúd
egy-két sáv citromhéj (zöldséghámozóval könnyű elkészíteni)
egy nagy üveg mag nélküli meggybefőtt, vagy fél kiló (vagy több) friss meggy

A hozzávalókat egy kis edényben feltesszük főni, forrástól számítva két percig főzzük, majd kihűtjük és egy éjszakát adunk a bornak, hogy jól átjárja a meggyet. Felhasználás előtt a meggyet alaposan lecsöpögtetjük.

A sziruphoz:
70 g cukor
2 ek víz
2 ek Kirsch vagy meggylikőr
A cukrot és a vizet összeforraljuk. Ha kihűlt hozzáadjuk a meggylikőrt.

A csokis krémhez:
375 ml Cserpes tejszín
egy ek cukor
65 g 70%-os étcsokoládé
A tejszínt a cukorral felforraltam, majd belekevertem a csokoládét, és addig kavartam, amíg fel nem olvadt.

A piskótához:

40 g holland kakaópor
35 g liszt
3 és fél ek burgonyakeményítő (Lidl)
75 g olvasztott, langyosra hűlt vaj
150 g cukor
9 szobahőmérsékletű tojássárgája
5 szobahőmérsékletű tojásfehérje

Először mindent kimértem, a sütőt pedig bemelegítettem 180 fokra. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibéleltem, karimáját kivajaztam.
Felvertem a tojásfehérjét a géppel, amíg lágy hab nem lett belőle. Ekkor hozzáadtam a cukor felét és kemény, fényes habbá vertem. Áttettem egy másik edénybe.
Anélkül, hogy mosogatni kezdtem volna, a robotgép edényébe tettem a tojássárgákat és a cukor másik felét. Ezt fehéredésig kavartam. Majd nagyon lassan beledolgoztam a vajat.
Egy lyukas fakanállal a tojássárgájához adtam a habot és a száraz hozzávalókat, óvatosan kikevertem, majd betöltöttem a formába.

Ezen a ponton jött ki Dani a konyhába és kérdezte: "Miccsinááász?" Mire én :" Tortát. Megnézed?"Válasz: "Mingyááj" Eltűnt, majd kisvártatva megjelent a játékfényképezőgépével, amit előző nap kapott. "Fényképezem" mondta nagy komolyan. És még csak alig két éves... :-D
Ezután már csak be kellett tolnom a sütőbe és 25 percig sütni. A Möszjő szerint a formában kell kihűteni.

A fehér krémhez:
375 g Cserpes tejszín
egy 1/4 rúd vanília kikaparva
2 lap vagy 3 g zselatin
egy ek hideg víz
egy ek meggylikőr
Ezt a krémet közvetlenül a torta összeállítása előtt kell elkészíteni!
A tejszínből kivettem 60 ml-t és felforraltam egy pohárban a vaníliával. Kicsit állni hagytam.
A zselatint beáztattam a hideg vízbe. A tejszín többi részét felvertem. A zselatin a mikroban felolvasztottam, hozzákevertem a langyos vaníliás tejszínhez, majd az egészet belekavartam a felvert tejszínbe.

A torta összeállítása
Már a fehér krém készítése közben a tortalapot háromba vágtam és a lapokat megöntöztem a sziruppal. Az also tortalapot visszatettem az újból összekapcsolt tiszta tortaforma aljába és rászórtam a lecsöpögtetett meggyet. Erre simítottam a fehér krémet, majd befedtem a középső lappal és kicsit lenyomtam, hogy nem legyenek benne buborékok.
A csokis krémet kb fél perc alatt felverte a gép, ennek 2/3-át rásimítottam a középső lapra, befedtem az utólsó tortalappal és a krém maradékával bevontam a tortát.
A 24 cm-est tortaforma teljesen tele lett.
Betettem a hűtőbe kb. két órára.
Közben próbáltam csokigirlandokat gyártani, de nem igazán ment. Majd legközelebb.
Tálalás előtt felvertem 2 dl Cserpes tejszínt 3 ek porcukorral és szépen bevontam vele a torta oldalát, úgy hogy kissé túllógjon felül.
A tetejére szórtam a csokireszeléket és meggyszemekkel díszitettem.

A szülinaposok a reggeli kávé és "kakajója" után...

Dani második tortája: "Csigabiga"

Orsi barátnőmet majd 20 éve ismerem. Számos ismertetőjele (pl. remekül salsázik, mindig mosolyog és jókedvű) közé tartozik az is, hogy odavan a Kapitányért (ez kölcsönös), és remek tortákat (is) tud készíteni.
Már hetekkel ezelőtt megsúgta, hogy készít nekünk egy vidám "Kukac-tortát", így tegnap elkezdtem spanolni a fiam, hogy ma Orsitól is kap egy tortát.A tortának hihetetlen sikere volt, rögtön nevet is kapott: "CSIGABIGA!!!"

Répatorta Daninak

A hétvégén kezdtük ünnepelni a szülinapunkat a Kapitánnyal. Mivel elég nagy a család és a baráti kör, ezért számos tortát lehet készíteni, és még a nyuszira sem kell fogni :-D
Pénteken répatorta készült Daninak. Ezt a receptet már többször elkészítettem, és még mindig nem unjuk. Az idén mézes-citromos mascarpone került a tetejére marcipánrépákkal, de be kell vallanom, Philadelphia krémsajttal sokkal jobb. Na nem mintha esély lett volna arra, hogy egyen belőle (egyáltalán nem édesszájú), de ha "főz", mindig "répát" készít. Így hangzik egy tipikus párbeszédünk:

"-Mit főzöl?
-Jépát.
-És mi lesz a répából?
-Tojás"

Hozzávalók:
A tésztához:
1,5 pohár liszt
1 pohár cukor
1/2 tk só
1/2 ek szódabikarbóna
3/4 pohár olaj
1/2 tk fahéj
2 tojás
egy ek vaníliakivonat
egy-két marék durvára vágott dió
3/4 pohár kókuszreszelék
2/3 pohár répapüré
1/2 pohár lecsepegtetett durvára vágott ananász
A tetejére:
125 g Philadelphia sajt
7,5 dkg vaj
2 ek porcukor
egy tk vaníliakivonat
1/4 citrom leve

Érdemes a répa megfőzésével és pürésítésével kezdeni.
Aztán a tojást kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk az olajat, a répapürét és a többi hozzávalót.
Kivajazott, lisztezett tortaformába töltjük és 180 fokon sütjük kb 50 percig (tűpróba!!!)
Közben kikavarhatjuk a tetejére kerülő mázat.
A kész tortát rácson kihűtjük, kettévágjuk és a krém felével megtöltjük. A krém másik feléből pedig máz kerül a tetejére.
A répákat maradék marcipánból készítettem egy kis ételfestékkel.
Ezt a tésztát lehet muffinformában is sütni, a krémet habzsákba tenni és cupcake-ket készíteni, de őzgerincformában is működik. :-D


2009. március 1., vasárnap

Almás pite (Tarte aux pommes)

Ez az almás pite egyszerűen tökéletes. Nem túl édes, nincs benne semmi felesleges cizelláltság, csak rengeteg savanykás alma és alul ropogósra sült omlós tészta. Ráadásul gyönyörű.
Ha valaha lehetne egy cafe-m, ebből mindig tartanék a pultban.
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
200 g liszt
100 g vaj
30 g cukor
3 csipet só
egy egész tojás (érdemes felverni villával egy kissé)
A hozzávalókat gyorsan összemorzsoltam és két réteg folpack között vékonyra nyújtottam. Egy levehető aljú piteformát kivajaztam, majd belesimítottam a tésztát. A formát a hűtőbe tettem.

Közben elkészítettem a kompótot:
Jonatán almát hámoztam és kb 2-3 cm-es kockákra vágtam. Meglocsoltam egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg. Mikor a tiszta súly elérte az egy kilót, hozzámértem 70 g cukrot egy kanál vizet és feltettem főni. Időnként kavargattam. Kb 15 perc után elfőttem minden levét, az alma kissé megpuhult, de még darabos maradt. Langyosra hűtöttem.

Míg hűlt, újabb adag almát hámoztam (kb. 800 g volt a tiszta súly). A meghámozott almákat félbe vágtam, magházukat kiszedtem és vékony (max 3mm-es szeletekre vágtam). Egy pohárban felolvasztottam 50 g vajat és a sütőt bemelegítettem 220 fokra.

A hideg tésztára öntöttem az almakompótot és egyenletesen eloszlattam. A vékony almaszeletekből kiraktam a díszítést a fényképeken látható módon. Arra kell csak vigyázni, hogy viszonylag szorosan legyenek a szeletek és sehol ne látszódjon a kompót ki. Egy ecsettel lekentem az olvasztott vajjal, majd betettem a sütőbe.

10 perc elteltével mérsékeltem a hőfokot 180 fokra és egy órán keresztül sütöttem.

Mikor langyosra hűlt, sárgabaracklekvárral kentem át a tetejét.



Talán egy kicsit macerás az elkészítése, viszont a végeredmény mindenért kárpótolt! És végre sikerült vaksütés nélkül is tökéletesen átsült omlós tésztát készítenem!