2008. április 23., szerda

Scone

Gyerekkori emlékem az omlós, édeskés vajas pogácsa… Sokáig kutattam a kézzel írt családi receptkönyv sárguló oldalait, vajon melyik lehetett, mindhiába… 2006-ban, Írországban, viszont legnagyobb örömömre újra felfedezhettem ezt az egyszerűségében nagyszerű reggeli vagy uzsonnasüteményt. Remélem nektek is nagyon fog ízleni :-D

A scone valószínűleg Skóciából származik, a serpenyőben süthető lapos kenyér (bannock) rokona. Kezdetben zabból készült, nagy kerek lepény formájában, melyet 6-8 háromszögre osztottak, és serpenyőben sütöttek meg a tűzhely tetején.
A név eredete szintén tisztázatlan. Egyesek szerint a skót király koronázási helyére utal, a Stone (Scone) of Destiny-re. Mások szerint, a holland „schoonbrot” szóból származik, ami finom fehér kenyeret jelent. A harmadik vélemény az, hogy a gael „sgonn” szóból ered, mely formátlan masszát vagy nagy falatnyit jelent. Mindenki döntse el, melyik számára a szimpatikusabb verzió.
A scone elkészítése nem túl bonyolult, a lényeg, hogy nem kell túlzásba vinni a gyúrást! Hasonlóan az omlós tésztákhoz, gyors mozdulatokkal kell dolgozni.

Hozzávalók, kb. 12-18 darabhoz:
450 g liszt
1 cs. sütőpor
1 nagy csipet só
1 kiskanál szódabikarbóna
50 g cukor
110 g hideg vaj (csakis vaj, szó sem lehet margarinról)
Ezekből morzsát készítünk, majd hozzáadjuk a következőket:
1 tojás, kissé felverve
50 ml tejszín
200 ml tej (vagy amennyit a tészta felvesz)
Nedves, puha, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Lisztezett deszkán 2,5 cm vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét megkenjük tojással, melyet egy kanál vízzel vertünk fel.
180 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek. Ha ropogósabb scone-okat szeretnénk tegyük egymástól távol őket, és rácson hagyjuk kihűlni. Ha puhábban kedveljük, akkor közel ültessük őket, és fedjük le egy tiszta konyharuhával a hűlő sütiket.

Ez az „alap” scone. Akik szeretnék cifrázni, tegyenek bele aszalt áfonyát, mazsolát, csokidarabokat, részemről a málnalekvár tejszínhabbal elég tuning.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Huh, ezt a receptet már régen keresem. Köszönet érte, feltétlenül ki fogom próbálni, legalább felidézem angliai emlékeimet.A hozzávaló clotted cream receptjét nem tudod esetleg?
Üdv.:Cirka

Millie írta...

Szia Nóra! Nem, de utánanézek feltétlenül! És hamarosan rádtörünk, csak előbb derüljön ki, bárányhimlősek vagyunk vagy sem.
Melinda

Névtelen írta...

Most jöttem rá, mi hiányzik még biztosan a háztartásunkból - pogácsaszaggató! De most pótolom, mert ez nagyon tetszik:)

Millie írta...

Utánanéztem a clotted cream-nak! Először is nagyon zsíros nem pasztörizált házitejszín kell hozzá... (innentől szinte bukta az egész, de ha tanyasi nyaralást tervezek majd emlékeztetem magam) Állni hagyjuk 6-12 órát, aztán rézlábosban szép lassan melegítjük, de soha nem forraljuk, majd jól kihűtjük, és leszedjük a tetejét, ami a clotted cream.
Biztos isteni :-D Ha legközelebb angliában járok, nem hagyom ki, hogy megkóstoljam!!!Köszi a tippet!

Névtelen írta...

Köszi szépen, akkor azt hiszem, hogy mostanában nem sűrűn fogok clotted cream-et enni a scone-hoz.:-((((

Unknown írta...

Sziasztok! Clotted Cream kapható a British Store-ban: www.britishstore.hu

Millie írta...

László! Köszönöm a linket!

Kriszta írta...

Szia!
Nagyon-nagyon régóta ki van mentve nekem ez a recepted, és tegnap végre megsütöttem. Nagyon finom és isteni puha! Többször el fogom még készíteni :)